088 - 123 0 888 info@ipaf.nl

arbo's blog

“Een ongeluk zit in een klein hoekje”

Een hoogwerker botste in Dalfsen op een trein, laait de discussie weer op over hoogwerkers, heftrucks etc. op de openbare weg. Hoe zit dit nu en wat is verboden?

Mag je met een hoogwerker rijden op de openbare weg?
Officieel mag je alleen gebruik maken op een werkplek of eigen terrein, waar andere verkeersdeelnemers niet kunnen deelnemen. Het verplaatsen op de openbare weg is in Nederland wel toegestaan mits wetgeving voor motorvoertuigen met beperkte snelheid wordt gehandhaafd. Vanaf 1 juli 2015 is de categorie T op het rijbewijs ingevoerd. Vanaf juli 2025 moet elke bestuurder officieel in het bezit zijn van een T-rijbewijs.

T-Rijbewijs
Het T-rijbewijs geldt voor het rijden op de openbare weg met land- en bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS).
Met de categorie T op het rijbewijs mag u (vanaf 16 jaar) een LBT en een MMBS met aanhangwagen besturen op de openbare weg. De categorie T is niet verplicht voor een LBT of een MMBS die niet breder is dan 130 cm (inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant) en één van de volgende functionaliteiten heeft: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuwruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Ook mogen deze voertuigen niet de mogelijkheid hebben om een aanhangwagen of verwisselbare machine te trekken.

veiligheidspion

Bestuurder verantwoordelijk bij ongeval
Volgens de Arbowet is de bestuurder van een hoogwerker verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en de gevolgen daarvan. Dit betekent in de praktijk dat de bestuurder verantwoordelijk wordt gesteld als hij met een hoogwerker een ongeval veroorzaakt. Dus om een ongeval te voorkomen is het goed om o.a. het volgende even van te voren te checken:

• Zijn alle veiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen ?
• Is de bestuurder bevoegd om de hoogwerker te bedienen?
• Is de conditie van de hoogwerker geïnspecteerd?
• Zijn alle instructies goed doorgenomen?
• Houd de bestuurder zich aan de maximale toelaatbare belasting van de hoogwerker?

Voorkom ongelukken!
Er zijn diverse trainingen en cursussen ter verhoging van de veiligheid. Eén van deze cursussen is “Veilig werken met hoogwerkers”. Dit is een 1-daagse hoogwerker cursus die kennis biedt aan iedereen die met hoogwerkers werkt. Zo kunt u binnen 1 dag uw hoogwerker certificaat halen. De hoogwerker cursus bevat een theorie-examen en een praktijkexamen. Na deze examens ontvangt u een landelijk erkend hoogwerker certificaat.

Doel van de hoogwerker cursus is, door het voorkomen van ongevallen en schades, zo veilig en verantwoord mogelijk met de hoogwerker te werken. En op snelle wijze uw hoogwerker certificaat halen. Deze training is geschikt voor iedereen die werkt of gaat werken met een hoogwerker.
Voor uitgebreide informatie over de opleidingen voor de hoogwerker kunt u ook terecht op:
www.hoogwerkeropleidingen.nl