088 - 123 0 888 info@ipaf.nl

Ongelukken met heftruck voorkomen?

 Er gebeuren nog steeds te veel ongevallen met de heftruck en hoogwerker. Afgelopen maanden zelfs extreem veel! Het gemiddelde van vijf dodelijke ongelukken per hebben we inmiddels overstegen. Wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van deze ongelukken? En op welke manier kunnen we ze voorkomen? Onervaren heftruck- en hoogwerker-chauffeurs veroorzaken de meeste ongelukken in het bedrijfsleven. Doordat zij geen training hebben gevolgd, zijn zij vaak alleen gefocust op het praktische gedeelte en nauwelijks op de hoogte van het theoretische gedeelte en de regels betreft het transportmiddel. In de meeste gevallen ontstaan ongelukken omdat de regels niet goed nageleefd worden.

ongelukken hoogwerker heftruck

Aanrijdingen met personen staan nog steeds op nummer één. De bestuurder van de heftruck of hoogwerker ziet de voetganger over het hoofd. Soms zijn de chauffeurs afgeleid, maar in de meeste gevallen is het toch roekeloosheid. Net als in een relatie, kruipt de sleur er soms weer in. Alles wordt vanzelfsprekend, de automatische piloot gaat aan en de bestuurder voert zijn taken uit, maar er wordt niet of nauwelijks meer op de omliggende omgeving gelet. Ook kan de druk van een baas zorgen voor ongelukken. Er wordt verwacht dat het werk zo snel mogelijk klaar is waardoor er minder gelet wordt op de regeltjes en dus de veiligheid. Op zo’n moment dat alles vanzelfsprekend wordt, moeten de bestuurders er weer even van worden bewust gemaakt dat veiligheid op de werkplek zeer belangrijk is.

Ook het laten meerijden van mensen brengt vaak ongelukken met zich mee. Of gebeurt het vaak dat een heftruck of hoogwerker kantelt, doordat deze te zwaar wordt belast of verkeerd wordt gebruikt, denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een stabiele ondergrond. En soms speelt een onveilige inrichting van de werkomgeving vaak een grote rol bij ongelukken. Hoe kan zo’n ongeluk nu voorkomen worden?

Maatregelen om ongelukken te voorkomen zijn:

  • Check of de bestuurder bevoegd is om het vervoersmiddel te bedienen?
  • Zijn alle veiligheidsmaatregelen in acht zijn genomen ?
  • Houd de bestuurder zich aan de toegestane belasting van de heftruck of hoogwerker?
  • Zijn alle instructies goed langsgelopen?
  • Is de conditie van het middel goed nagekeken?

Vermijd ongelukken!

ARBO opleidingscentrum biedt diverse trainingen en cursussen ter verhoging van de veiligheid. Zo kunt u binnen 1 dag een  certificaat halen. De cursus bevat een theorie-examen en een praktijkexamen. Na deze examens ontvangt u een landelijk erkend certificaat. Doel van de cursus is, door het voorkomen van ongevallen en schades, zo veilig en verantwoord mogelijk met de heftruck of hoogwerker te werken. Voor uitgebreide informatie over de opleidingen kunt u ook terecht op: www.ARBOopleidingscentrum.nl

Logo