088 - 123 0 888 info@ipaf.nl

Wij geven jullie even aantal veiligheidstips voor een veilige werkplek. Soms moeten we weer even bewust worden van de veiligheid op de werkplek. Bedrijven werken nog steeds niet altijd even veilig volgens de regels en zijn eigenlijk niet op de hoogte van de risico’s. Meestal staan we er pas weer even bij stil als er een ongeval gebeurt. Te laat dus.

veiligheidstips werkkleding veiliogheidskleding

Logistieke transportmiddelen
In bijna alle magazijnen wordt er gebruikt gemaakt van logistieke transportmiddelen.
In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een heftruck, reachtruck of palletwagen.
Het is van groot belang dat de medewerker die het voertuig bestuurt in het bezit is van een certificaat of diploma van dit transportmiddel. Zo’n certificaat is nodig om te weten hoe je met het transportmiddel zelf moet omgaan maar ook leer je om te letten op de arbeidsomstandigheden en de veiligheid rondom het transportmiddel.

Is de werkplek opgeruimd?
Een opgeruimd magazijn verminderd de kans op ongelukken. Zorg ervoor dat het magazijn geen gevaar wordt voor de medewerkers. Zorg ervoor dat ervoor voldoende zicht is door het vermijden van hoge magazijnstellingen. Laat geen dozen of verpakkingsmateriaal rond slingeren. En bovenal… een opgeruimd magazijn staat ook nog eens netjes!

forklift-835340_960_720 (1)

Hoe zit het met de veiligheid van de machines?
Alvorens een machine te gebruiken dient u meestal een bepaalde volgorde van handelingen aan te houden. Soms wordt een bepaald handeling een routine. Voor de veiligheid is het van belang om bewust te worden van de juiste handelingen! Daarnaast moet eerst gecheckt zijn of de machine preventief is bijgehouden en gekeurd. Nog meer veiligheidstips: Check ook de juiste instellingen nog eens. En hoe lang is het geleden dat de machine is onderhouden?

Zwaar lossen
Zorg voor een steekwagen of gebruik de heftruck als deze aanwezig zijn. Verplaats anders de goederen in kleinere oplages, zodat je rug niet wordt overbelast door het gewicht.

veiligheidtips forklift heftruck

Worden er de juiste beschermingsmiddelen gebruikt?
Één van de belangrijkste veiligheidstips: “beschermingsmiddelen”. Onder beschermingsmiddelen verstaan we o.a. gehoorbescherming, handbescherming, veiligheidskleding, veiligheidsbril, helm, veiligheidsschoenen, gelaatsbescherming, valbeveiliging, ademhalingsbescherming. Een veiligheidsvest is ten alle tijden een goed idee! Hierdoor zorg je dat de je zichtbaar wordt. Zorg dat je werkgever deze beschermingsmiddelen beschikbaar stelt, dat is hij/zij tenslotte verplicht.

De werkgever moet zich het goede voorbeeld geven. De werknemers zullen dit overnemen en eerder regeltjes accepteren. Probeer bewust met veiligheid bezig te zijn en zorg dat het een gewoonte wordt. Gebruik deze veiligheidstips en voorkom ongevallen op de werkplek.